Hvorfor og hvordan du kan bruge Ayurveda

Hvorfor og hvordan du kan bruge Ayurveda

Egentlig havde jeg tænkt, at jeg ville skrive et blogindlæg med en titel, der skulle lyde noget i stil med “Hvad er Ayurveda”. Altså en slags introduktion til Ayurveda. Men ved du hvad? Det er der simpelthen så mange, der har skrevet om før. Så i stedet for, at jeg leverer endnu en lang smøre i rækken af introduktioner til Ayurveda, så vil jeg faktisk hellere fortælle om, HVORFOR jeg synes, at Ayurveda er noget af det mest fantastiske, du kan dykke ned i, og HVORDAN du kan bruge Ayurveda i dit liv . Så lad os komme i gang.

Hvorfor Ayurveda er fantastisk

Ayurveda har en holistisk tilgang og ser på det hele menneske. Ayurveda anerkender den forbindelse, der er mellem krop, sind og sjæl, og giver praktiske redskaber til at skabe harmoni - både kropsligt og mentalt. Faktisk vil man i Ayurveda hellere se på, hvordan du kan forebygge ubalancer end at helbrede sygdomme. Hvilket, jeg synes, giver meget mere mening.

Ayurveda ser også på det enkelte menneske i sammenspil med det, der omgiver det menneske. Det vil sige, at selvom du består af en unik konstitution - eller sammensætning af det man i Ayuveda kalder doshaer (dem skal vi nok kigge nærmere på en anden gang), så påvirkes du både af årets sæsoner, vejret, maden du spiser, tøjet du tager på, der hvor du bor, de indtryk du får, de mennesker du omgiver dig med og så videre. Det er altsammen med til enten at sørge for, at du holder dig selv sund og i balance, eller om du skaber ubalancer og på længere sigt sygdom. Ayurveda giver derfor dig mange konkrete ting og ritualer, som du kan gøre i dit liv og din hverdag for at holde dig sund. Og nogle gange er det så enkelt som at tage en hue på, hvis det er koldt og blæsende.

Og det får mig frem til endnu en af de grunde til, at jeg synes, at Ayurveda er ret fantastisk: Du får mulighed for at lære dig selv rigtig godt at kende. Du kan selvfølgelig læse om Ayurveda, doshaer, din vikruti og prakruti, tage en doshatest, gå til en Ayurvedisk læge, få behandlinger etc., men i sidste ende og i din egen hverdag, så er du din egen behandler. Fordi din hverdag og virkelighed hele tiden forandrer sig, og du forandrer dig, så skal du hele tiden tune ind og lære dig selv at kende. Lige så snart, at du lærer mere om Ayurveda, får styr på doshaerne og nogle få fingerregler, så kan du også begynde at justere din livsstil, så den bidrager til mere velvære for dig. Du bliver derfor uafhængig af alverdens trendy kostråd og eksperter, der forsøger at præge dig til det ene og det andet. Du har visdommen i dig selv og viden fra Ayurveda, som er flere tusind år gammel.

Ayurveda giver dig nogle konkrete og praktiske redskaber og ritualer, som du kan indføre i dit liv, og som ikke kun gør dig sund, men også giver dig en følelse af daglig velvære. Selvom Ayurveda blev opfundet i Indien i en helt anden tidsalder, så er mange af de daglige ritualer og abefalinger nemme af opdatere og indføre i vores moderne hverdag.

Det er lidt ligesom med Ayurveda, som det er med yoga. Hvis du begynder at dykke ned i det, vil der åbenbare sig en verden af viden og veje, du kan gå. Men du behøver ikke at vide alt med det samme eller tro, at hvis du ikke ved alt og gør alt, så kan du ikke være med i Ayurvedaklubben. Det gode ved Ayurveda er, at du kan starte med at fokusere på én ting og implementere den i dit liv. Start fx hver morgen med et glas kogt vand og se, hvad det gør for dig. Så enkelt. Med andre ord: Vælg det der taler til dig og så lad din nysgerrighed føre dig videre. Der vil altid være noget, som pirrer din nysgerrighed mere end noget andet, og det er bare helt fint at forfølge det. Jeg er fx mere intereresseret i doshaer og kostsammensætning, end jeg er i at give abhyanga (Ayurvediske massager). Jeg kan dog godt lide at få abhyanga… haha.

Så for lige at opsummere. Ayurveda…

  • … er en holistisk videnskab, der integrerer krop, sind og sjæl.

  • … fokuserer på at forebygge fremfor at helbrede.

  • … ser hvert ekelt individ som bestående af en helt unik sammensætning.

  • … hjælper dig med at sammensætte din livsstil, så du har det bedst muligt.

  • … giver dig mulighed for at lære dig selv at kende og blive din egen “behandler”.

  • … er en flere 1000 år gammel videnskab, men er nem at opdatere og bruge i en moderne livsstil.

  • … er ikke all or nothing: Du behøver hverken at vide eller interessere dig for alt. Vælg det du synes er interesseret og start der.

Det er umiddelbart det, som jeg synes er fantastisk ved Ayurveda, og hvorfor jeg selv bliver ved med at vende tilbage til Ayurveda i mit liv. Hvis du har nogle andre gode grunde til, at du interesserer dig for Ayurveda, så del dem gerne i kommentarerne.

I løbet af foråret vil jeg dykke mere ned i de mange facetter af Ayurveda i en række af blogindlæg. Hvis der er noget særligt, du gerne vil have, at jeg skriver om, eller hvis du har nogle spørgsmål om Ayurveda, som du gerne vil have svar på, så skriv det i kommentarerne nedenunder, så vil jeg gøre mit allerbedste for at få det med.

Fik jeg i øvrig nævnt, at Ayurveda også kaldes søstervidenskaben til yoga? Og at ayur betyder “liv” og veda betyder “viden” på sanskrit? Jeg skal selvfølgelig nok udfolde de mange forskellige ord og termer indenfor Ayurveda, som jeg har brugt i blogindlægget her i den kommende serie af blogindlæg.