DIY ayurvedisk body butter

DIY ayurvedisk body butter

For nogle uger siden delte jeg et blogindlæg om, hvordan man kan lave abyhyanga (ayurvedisk selv-massage). Kort fortalt, så er abhyanga en massage, som man laver på sig selv, inden man går i bad. Ved at udføre masagen inden et bad, så trænger olierne ind i huden, og giver den ønskede effekt alt efter, hvilken dosha (konstitution) man er. Hvis du vil vide mere om abhyanga, så kan du læse blogindlægget her.

Men hvad nu hvis man ikke altid har tid til at lave en selv-massage, men stadig gerne vil have den gavnlige virkning af olierne og en følelse af velvære og selvpleje? Man kan selvfølgelig række ud efter en konventionel body butter, som er fyldt med alverdens løfter og en mere-eller-mindre mistænkelig ingrediensliste. Eller man kan lave sin egen bodybutter med tre enkle ingredienser.


DIY ayurvedisk body butter_2

Fordele ved at lave sin egen body butter

Fordelen ved at lave sin egen body butter er:

  • … at man ved, hvad der er i den. Det er rene, enkle, økologiske og naturlige ingredienser, som de fleste allerede har i deres køkkenskabe.

  • … at man kan lave lige nøjagtigt den mængde, man har brug for.

  • … at man kan bruge beholdere, som man allerede har - fx gamle syltetøjsglas, så man undgår plastikemballage.

  • … at det er nemt og hurtigt at blande ingredienserne sammen, og faktisk er det kun afkølingsfasen, som kræver lidt tålmodighed. Det kan derfor være en fordel at lave body butteren dagen før, man gerne vil bruge den.

Ayurvedisk body butter for alle tre doshaer

Denne body butter er en all-around body butter, som kan bruges til alle tre doshaer: vata, pitta eller kapha. Den indeholder nemlig en olie for hvert dosha, som er specifik for det dosha. Du kan læse mere om olier til hvert dosha her.

I opskriften har jeg brugt mandelolie for vata, kokosolie for pitta og jojobaolie for kapha, fordi det var det, jeg allerede havde til at stå. Men man kan sagtens bytte dem ud for en af de andre olier for hvert af de respektive dpshaer - fx sesamolie i stedet fior mandelolie for vata.

DIY ayurvedisk body butter

Basis-versionen: Afmål olierne i en glasskål og opvarm dem langsomt i et vandbad, indtil de er smeltet sammen. Hæld i et glas og lad afkøle - evt. i køleskab.

Deluxe-versionen: Lad olierne afkøle i glasskålen til stuetemperatur eller evt. i køleskab, til de begynder at stivne lidt. Pisk da med let hånd olierne sammen, indtil de bliver cremede, men ikke stive. Hæld på glas.

1/4 kop/60 ml mandelolie
1/4 kop/60 ml kokosolie
1/4 kop/60 ml jojobaolie
2-5 dråber æterisk olie (valgfrit)


Øverst: Den cremede deluxe version. Neders: Basisversionen.

Øverst: Den cremede deluxe version. Neders: Basisversionen.

Man kan tilføje nogle dråber æterisk olie til olieblandingen, når olierne er taget af varmen. Jeg er selv ret glad for at bruge lavendel, ylang ylang og frankincense.

Opbevar på køl eller ved stuetemperatur. Ved direkte sol eller varme vil body butteren begynde at smelte.

Jeg håber, at du kan bruge opskriften, og at den giver dig mulighed for at snige lidt mere selvpleje og ayurveda ind i dit liv. Hvis du laver opskriften, så vil jeg vældig gerne høre, hvad du tænker om den i kommentarfeltet nedenunder eller tag mig på Instagram, hvis du deler den.